top of page

Eerdere evenementen

Tegenlicht Meet Up Bakkeveen: Eurotopia

February 21, 2017

We leven in een gemeenschappelijk Europa. Maar willen we nog wel een Europese  gemeenschappelijke eenheid? Is het (opnieuw) formuleren daarvan zinvol of zijn we eigenlijk al te laat? Of is een gemeenschappelijke vijand hét middel om eensgezindheid te brengen op het continent dat er maar niet in wil slagen één te worden? 

 

Nu de EU onder druk staat, pleit historica Ulrike Guérot voor een Europese republiek. 

Rondreis tussen filosofie en muziek, Beetsterzwaag

October 26, 2016

Taal, daar zit muziek in. Taal heeft melodie, taal heeft klank, taal heeft ritme. Ook wie er geen woord van verstaat kan geboeid raken door het zangerige van het Zweeds, of het ritmische staccato van het Japans. En wat blijkt? Naar taaluitingen luisteren we op dezelfde manier als naar muziek. En als er muziek in taal zit, dan moet er ook taal in muziek zitten. Maar wat heeft dat allemaal te betekenen? Wat drukt muziek uit? Kan het waarheid uitdrukken?

Bob Elbracht neemt u mee op een rondreis tussen filosofie en muziek.

Rondreis tussen filosofie en muziek, Bakkeveen

November 16, 2016

Wanneer we muziek opvatten als taal valt direct een groot aantal overeenkomsten op: beide blijken middelen waarmee iets tot uitdrukking kan worden gebracht. Daarbij kan men zich afvragen of muziek als taal ook zaken kan uitdrukken die echt iets betekenen. En mocht dat het geval zijn, kun je dan met behulp van muziek ook (on)waarheid uitdrukken? Hoe ziet de talige ruimte er tussen spreektaal en muziek eigenlijk uit? En hoe verhoudt die zich tot de werkelijkheid?

Please reload

bottom of page